Advent v Míšni

V pátek 14. 12. 2018 se vydali někteří žáci Integrované střední školy hotelového provozu, obchodu a služeb Příbram do německé Míšně. Jelo se cestou necestou, občas nějaká kolona, ale jinak vcelku dobré silnice u nás i v zahraničí. Po příjezdu v dopoledních hodinách proběhla exkurze v místní porcelánce, kde bylo možné vidět, jak se jednotlivé výrobky tvoří a zdobí. A je pravda, že bylo na co se dívat. Krásné výrobky vznikající pod rukama místních zaměstnanců. Někteří žáci projevili zájem o výklad v německém jazyce, což jim bylo umožněno, a oni tak mohli procvičit němčinu přímo na místě. Dá se konstatovat, že tento výlet byl pro některé zajímavý i po jazykové stránce.

Poté se celá skupina přesunula na hrad Albrechtsburg s krásnou vyhlídkou do okolí celé Míšně, včetně krásných meandrů Labe. Kochali jsme se všichni pohledem na krásu přírody. Po této podívané jsme sešli dolů do města, abychom se nadýchali předvánoční atmosféry místních adventních trhů a ochutnali speciality, které doma nemáme. Zároveň jsme mohli vidět tak trochu netypický adventní kalendář na jednom z domů, který se nacházel přímo v centru trhů. Na okenicích bylo napsané datum a každý den vždy v 17 hodin se otevřela právě ta okenice, která měla napsáno datum daného dne.

Tento den utekl jako voda, v podvečerních hodinách jsme se vydali na zpáteční cestu domů. Vše proběhlo podle plánů a všichni dorazili v pořádku do svých domovů.

Mgr. Jarmila Krůtová

[Not a valid template]