Stáž ve Francii – Lourdes 2019

Zdravím, milí spolužáci, kamarádi, učitelé a všichni, které zajímá, jak se tu máme a jaké to tu je.

Dne 31. 5. 2019 jsme se brzy ráno vydaly na letiště, abychom zahájily naši druhou výpravu do Lourdes. Tentokrát jsme neletěly 4, ale pouze 2. Já, Štěpánka Brožková, a Anna Popovičová. Minulý rok jsme si užily na plno. Nasbíraly jsme spousty zkušeností, zážitků, kontaktů a kamarádů. Proto letos s velikým natěšením vyrážíme a pro jistotu, protože jsme dvě blondýnky, tak jsme si zajistily přímý let, abychom nikde nebloudily.

Na letišti nás vyzvedla moc milá paní učitelka z partnerské školy v Lourdech a odvezla nás z Toulouse až před Hotel Eliseo, který se stal na další měsíc naším působištěm. Co se týče pokojů a takových vizuálních věcí, tak pro porovnání s minulými hotely to vyjde vlastně na stejno. Vše je tu velice podobné. První 3 dny jsme měly volné, a tak jsme si prošly město, pozdravily kamarády, které jsme si tu minulý rok našly, a hlavně na nás dolehla krása Francie! Říká se: „Žij okamžikem a raduj se z maličkostí“, a to přesně je to, co si člověk tady v tom městě plném hodných lidí, usměvavých tváří a krásných míst uvědomí.

Pondělí už pro nás bylo pracovní. Oťukat se v práci, s kolegy na place, v kuchyni a zjistit, jak se vše v tomto hotelu praktikuje. První pracovní den byl poklidný, hned jsme se zapojily a dostaly sami vlastní skupinu na starost. Další dva dny jsme měly opět volno. Vůbec jsme si nestěžovaly, spíše naopak, ale to byl jen klid před bouří!

Po dvou krásných volných dnech, kdy jsme si tu užívaly každou chvilku, přišla právě ta bouře! Šest nekonečně dlouhých a únavných pracovních dnů. Práce je to hezká, ale neskutečně únavná a těžká. Člověk je na kost unavený, vyčerpaný, ale stejně do té práce musí a nesmí dát najevo únavu, musí být milý, příjemný a ochotný. To je to, co je na téhle práci tak těžké. Ale přežily jsme to a máme další 2 krásné volné dny jen pro sebe.

To pro nás byl nejvyšší čas zažít něco, na co rády budeme vzpomínat. První den jsme navštívily kamaráda z minulého roku v práci a zpříjemnily sobě noc a jemu noční směnu krásným povídáním a sdělováním zážitků a informací. Druhý volný den jsme strávily venku a večer jsme se potkaly zas s novým kamarádem a jeho milou sestřičkou. Opekly jsme si buřty a na hotel se vracely, až když celé Lurdy spaly. To je to, proč jsme tady! Získávat zkušenosti, zkusit si tvrdou práci, získat zážitky a kamarády. Děkujeme škole, že nám toto umožnila už druhý rok. Nyní nás čeká opět řada dlouhých pracovních dnů, ale ty volné jsou to, co nás žene kupředu, a jsou nám motivací. Takže posíláme pozdrav do Čech a užívejte si alespoň z části jako my tady!

Štěpánka a Aňa