Návštěva výstavy Korunovačních klenotů na Pražském hradě

ŠKOLNÍ VÝLET – KORUNOVAČNÍ KLENOTY

V pátek 19. 1. 2018 se naše třída S3A vypravila do hlavního města Prahy na výstavu korunovačních klenotů.

V rámci oslav 100. výročí vzniku Československa a 25. výročí založení České republiky jsou klenoty opět po dvou letech vystaveny, tentokrát ve Vladislavském sále Pražského hradu.

A tak nám naše paní učitelka třídní navrhla docela zajímavý výlet. Do Prahy jsme my, osmnáctiletí, jeli samostatně, mladší jeli s paní učitelkou a paní ředitelkou. Všichni jsme se sešli v 8.45 hod. v Praze Na Knížecí a pokračovali jsme metrem k Pražskému hradu.

Před bránou Pražského hradu už stála velká fronta lidí. Před vstupem za brány hradu jsme všichni museli odložit batohy a tašky, mobily a také kovové věci jako na letišti, a projít bezpečnostní kontrolou. Samozřejmě někteří začali stejně pískat, protože i kovové přezky od pásků udělají své. Přestože jsme vystáli dlouhou frontu, tak určitě na 2 hodinky, a byla nám pěkná zima, ale stálo to za to.

Svatováclavská koruna, žezlo, královské jablko a také korunovační plášť, vše bylo vystaveno v nové 3D vitríně, takže bylo pěkně vidět ze všech stran. Ale zdržovat a dívat se déle jsme nemohli. Honem prohlédnout, vyfotit a šup pryč. Paní, která stála vedle vitríny, nám moc času nedala. Jednak z bezpečnostních důvodů a jednak také z obrovského zájmu lidí.

Koruna je dosti velká a také těžká. Píší, že váží téměř 2,5 kilogramů. Karel IV. ji měl na korunovaci, a potom ji raději moc nenosil. Také by mu mohla zlomit vaz.

Součástí výstavy byla přilba sv. Václava, jeho zbroj, do které by se dnešní člověk těžko vešel, a meč. 

Cestou z Pražského hradu jsme procházeli kolem Hostince U Dvou slunců v Nerudově ulici, ve kterém bydlel spisovatel Jan Neruda. Pokračovali jsme ke Karlovu mostu, kde prodávali drahé, ale výborné trdelníky.  Po té jsme prošli kolem Orloje na Staroměstském náměstí a pokračovali až na Václavské náměstí. Všude bylo plno lidí. No, jako v Praze.

Na „Václaváku“ nám dala paní učitelka rozchod na jídlo. Což jsme všichni uvítali a využili i na drobné nákupy. Po nákupní a stravovací přestávce jsme se opět všichni sešli a vydali se pěšky kolem Národního divadla na autobusové nádraží Na Knížecí.

Učitelé i žáci si výlet moc užili. Korunovační klenoty byly poprvé vystaveny v roce 1929 a do konce 20. století celkem devětkrát. Od roku 2003 čtyřikrát, naposledy v roce 2016. Jsme rádi, že jsme právě k 100. výročí a k 25. výročí mohli být u toho.

Těšíme se na další společné akce a společné zážitky.

 

Anna Stefanidesová a Petr Kaiser, třída S3A

 
[Not a valid template]