Kurz sebeobrany na ISŠ

V únoru na naši školu zavítal pan Karel Kříž od policie ČR (lektor výuky sebeobrany a dlouholetý trenér juda), aby dívky proškolil v základech sebeobrany. Kurz se konal při hodinách tělesné výchovy a třídy dívek 3. a 4. ročníků absolvovaly šest vyučovacích hodin.

            Výuka byla zaměřena, jak na teoretickou, tak i praktickou část. Nejdříve nám lektor vysvětlil určitý chvat a v jakých situacích jej lze použít, poté následovala ukázka a nakonec jsme si vše mohly vyzkoušet samy. Všechny nás obcházel a kontroloval, zda vše provádíme dobře. Když se někomu něco nedařilo, opět situaci vysvětlil a ukázal.

            Učily jsme se údery pěstí, kopy, jak se vysmeknout útočníkovi, jak se ubránit napadení nožem a mnoho dalšího. V poslední hodině, jsme si též vyzkoušely boj proti útočníkovi, za použití „Redmana“, což je cvičný oblek, na který je možné útočit velkou silou.

            Za sebe mohu říci, že se mi kurz moc líbil. Při hodinách byla legrace, zejména když jsme se měly ubránit jedna druhé. Pan Kříž nám vyprávěl příběhy, které sám zažil a některé byly i z toho zábavnějšího soudku. Zároveň jsme se také dokázali bavit o vážných věcech, protože napadení a obtěžování žen je v poslední době dost aktuálním tématem. Něco takového se může stát komukoliv z nás a myslím, že je výhoda znát alespoň základy.

Kristýna Petrovicová, CR4

[Not a valid template]