ISŠ HPOS opět navštvila koncentrační tábor Mauthausen

Po třech letech se žáci ISŠ HPOS Příbram vydali do koncentračního tábora. Tentokráte však jeli na exkurzi do „méně známého“ Mauthausenu, který se nachází v Rakousku nedaleko od města Linz.

Koncentrační tábor byl a je zajímavý z mnoha důvodů. Jedním z nich je, že koncentračním táborem prošlo přibližně 10.000 Čechů a polovina z nich v koncentračním táboře zahynula. Mezi nejznámější patří hudební skladatel Karel Hašler, který zde zahynul, stejně jako zde bylo popraveno 262 rodinných příslušníků či přátel Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše. Mezi další postavy, jež prošly Mauthausenem a přežily, patřil budoucí prezident ČSR Antonín Novotný.

Tábor nyní funguje jako pietní místo, kde je jen málo připomínek doby druhé světové války a „zvěrstev“, která se zde děla. Mezi pietní „záležitosti“ patří určitě „pomníky“ a sochy vybudované jako vzpomínky na jednotlivé státy.

Po návštěvě Mauthausenu čekala výpravu procházka po městě Linz, po malebném nepříliš velkém městě, ležícím na Dunaji. Během rozchodu bylo možné navštívit obchody lemující hlavní nákupní zónu, prohlédnout si náměstí, muzeum či si zajít na skvělý Linecký dort s kávou. A že za to stál! Jen s tím „naším lineckým“ nemá téměř nic společného… Pokud se do Linze vypravíte, budete potřebovat tak dva dny, abyste většinu stihli.

Za ISŠ HPOS Klára, Madla a Naďa

[Not a valid template]