Oslavy 100 let naší republiky v Památníku Vojna

Památník Vojna si významným dnem připomněl kruté zločiny komunistického režimu. Ve čtvrtek 21. června se konala vzpomínková akce, kterou doplnila i oslava stoletého výročí od vzniku Československé republiky.
Výpovědi pamětníků, projevy politiků, vedení památníku i herce Martina Dejdara vystřídali s prezentacemi svých tematicky zaměřených projektů žáci příbramských základních a středních škol. Žáci ISŠ HPOS Příbram nemohli na tak významné akci chybět. Nádherný velký slavnostní dort vytvořily žákyně druhého ročníku oboru Cukrář. Pod vedením mistrové Markéty Pínové pekly a zdobily dort znázorňující českou vlajku s portrétem našeho prvního prezidenta T. G. Masaryka žákyně Zdeňka Chmelová a Martina Vrbová. Po představení dortu a jeho rozkrájení mohl každý ochutnat, jak „pečou“ dívky z ISŠ.
Slavnostní věnec zručně zhotovily kolegyně z oboru Aranžér Martina Korbelová a Kateřina Hrbková, které vedla mistrová paní Aurelie Stiborová – Peterková. Věnec opět zářil národními barvami – červenou, bílou a modrou vykouzlily čerstvé přírodní květy.
S prezentací na téma národní symboly – trikolóra a státní znak vystoupila na slavnostním dnu ještě žákyně oboru Aranžér Sandra Tóthová. Nervozita z projevu před mnoha lidmi a technické problémy jí trochu svazovaly ústa, nakonec ale projev zvládla slušně.
K nepřehlédnutí byly samozřejmě rautové stoly ve vstupní místnosti památníku. Žáci na odborném výcviku oboru Kuchař – číšník uvařili, napekli a připravili mnoho dobrot, nezanedbávali ani pitný režim účastníků slavnostního dne. Všechny hosty samozřejmě pod vedením paní učitelky odborného výcviku Zuzany Vitáskové sami obsluhovali.

Mgr. Filip Kadeřábek, vedoucí akce

[Not a valid template]