Vepřové hody v restauraci Na Plzeňské

V odpoledních hodinách se ve dvou dnech z oken restaurace Na Plzeňské linuly vůně vesnické zabijačky. Nebyla to ale typická vesnická zabijačka. Ve dnech 15. a 16. února se v kuchyni a na restauraci konaly „Vepřové hody“. Žáci 3. ročníku oboru Kuchař se zhostili jejich výroby a servírování. K ruce nejen radou, ale i opravdickou pomocnou rukou jim byl pan učitel technologie, Ing. Ladislav Břenda, který s žáky v odpoledních až večerních hodinách vařil ovar, kroupy, namáčel buchtu, kořenil… Prostě dělali vše, co k přípravě zabijačkových pochoutek patří.

Ve čtvrtek „makali, jak diví“, v pátek už jen dodělávali a připravovali jednotlivé výrobky na talířky, aby tříčlenná „odborná porota“ složená z laiků – milovníků vepřového – mohla posoudit, kdo z nich by v konkurenci uspěl. Ing. Ladislav Břenda totiž pojal přípravu a výrobu zároveň jako soutěž.

Porota se relativně bez problémů shodla a určila jasné vítěze. Jednoznačně nechutnějším výrobkem, kterým by žáci „strčili do kapsy“ i zkušené kuchaře a řezníky byla zabijačková polévka s kroupami. Ta získala plný počet bodů a stala se vítěznou dobrotou pátečního odpoledne.

V následujícím týdnu se v restauraci Na Plzeňské konaly „Vepřové hody“ pro partnerskou školu z Francie a bylo možné si některé výrobky zakoupit v bufetu školy.

Všem žákům patří velký potlesk za ochotu, práci a čas, který takto trávili. Při tom množství práce se ještě usmívali a zaplavovali kuchyň vtipy. Každý z žáků byl odměněn dle své úspěšnosti a v tašce mohl najít jak kuchyňské potřeby od KDS Sedlčany, tak dárky od Integrované střední školy. Poděkování si zaslouží také Ing. Ladislav Břenda.

Již teď se těšíme na další „hody“…

Mgr. Klára Bambasová

 
[Not a valid template]