Projektový den tentokrát v Salzburku

Rok se s rokem sešel, a tak několik žáků s pedagogickým doprovodem vyrazilo na advent do zahraničí. Letos padl výběr na rakouské město Salzburk, ve kterém proběhl celý projektový den i s výkladem žáků o některých místních památkách.
Brzký ranní odjezd z Příbrami byl pro mnoho žáků náročný a dlouhá cesta zapříčinila, že většina posádky v autobuse spala. Na výlet se vydali žáci napříč celou školou a všemi obory. Jelikož převažovali žáci z oboru Cestovní ruch (první a druhý ročník), dostali předem za úkol připravit si odborný výklad a tak si mohli vyzkoušet práci průvodce v praxi. Na programu bylo například povídání o městě Salzburk, jak vznikl jeho název, jaké významné osobnosti jsou s ním spojeny, kde se město nachází a čím je typické. Poté následoval výklad přímo na místě u zámku Mirabell (v areálu zámeckých zahrad), dále v pevnosti Hohensalzburg (pohled na celé město z výšky s horským masivem v zádech byl úchvatný) nebo u domu známého rakouského hudebního skladatele a místního rodáka Wolfganga Amadea Mozarta. Všude to vonělo „svařákem“ a vánoční atmosférou, která se nesla napříč místním vyhlášeným trhem. V nabídce byly převážně regionální produkty, na kterých nechyběly hudební motivy
W. A. Mozarta.
Dokonce i pochod čertů v nejrůznějších hrůzu nahánějících maskách navštívil adventní trh a v kostele na náměstí zazněly některé vánoční melodie v podání dětského sboru.
V pozdních odpoledních hodinách proběhlo ukončení prohlídky města a adventních trhů a kolem 22. hodiny i šťastný návrat do Příbrami.

Mgr. Jarmila Kovářová, Mgr. Jaroslava Šíbová,
ISŠ HPOS Příbram

[Not a valid template]