Chutná Francie
Chutná Francie
Spolupráce trvající již 20 let nás stále překvapuje
Nejenom česká družební škola, ale i samotná Příbram žila přítomností francouzských studentů a jejich profesorů během týdenního pobytu v našem kraji. Do bohatého programu, po slavnostním přijetí starostou města Příbramě, Ing. Jindřichem Vařekou a místostarostou Mgr. Václavem Švendou v příbramském zámečku – Ernestinu, byla na úterní odpoledne naplánována ukázka francouzské gastronomie k oslavě 20ti leté spolupráce mezi školami ISŠ HPOS Příbram a Lycée Stanislas Nancy. Slavnostního gala oběda ve školní restauraci Na Plzeňské se zúčastnila řada významných hostů z Příbramě včetně pana starosty, nechyběli ani zástupci Středočeského kraje, reprezentanti francouzské ambasády paní Heléne Buisson atašé pro francouzský jazyk a projektová manažerka francouzského institutu paní Klára Šindlerová a další představitelé spolupracujících organizací. Během stolování, na české poměry nezvykle dlouhého, bylo možno ochutnat vynikající speciality: kachní paštiku Foie gras, artyčok v textuře s omáčkou z mirabelek, telecí „ Filet mignon“, křupavý kozí sýr, pečený ananas s krémem z manga a maracuji. Během oběda se podávala vína Mosellské chateau de vaux les gryphees a Coté de Toul Pinot noir Le lievre. Od všech účastníků zněla slova chvály a úžasu nad kombinací neobvyklých chutí. Svou spokojenost projevili neutuchajícím závěrečným potleskem nastoupeným žákům i jejich učitelům – mistrům kuchařského a cukrářského umění, kteří své žáky odborně vedli.
Francouzští studenti udržují vysokou laťku chutí a kvality stolování. Pro české žáky je to vždy velký závazek, aby se při následující návštěvě v Nancy předvedli v odpovídající úrovni.
Mgr. K. Trčková
[Not a valid template]
Comments are closed.